EBELER VE EBE ADAYLARI DOĞAL DOĞUM İÇİN DİNLEDİ, TARTIŞTI, UYUDU

Tüm Dünya’da Ebeler Günü olarak kutlanan 5 Mayıs İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “I. İSTANBUL EBELİK GÜNLERİ SEMPOZYUMU – SAĞLIK SİSTEMİ İÇİNDE EBE VE EBELİKTE GÜNCEL UYGULAMALAR” sempozyumu ile kutlandı.

Sempozyumda “Mikrobiyota ile anne sütü ve doğal doğum ilişkisi”,  “Sağlık Politikaları ve Ebelik”, “Ulusal-Uluslararası Ebelik Uygulamaları”, Yükselen Yeni Trend: Doğuma Hazırlık Eğitimleri” ve “Hipnotik Doğum” konulu sunumlar yapıldı. Birbirinden değerli, alanında uzman konuşmacıların katıldığı sempozyum katılımcıların büyük ilgisini topladı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, tüm sağlık çalışanlarının ve öğrencilerin Dünya Ebeler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, “Ebelerimiz, çok önemli ve hassas bir görevi yerine getirmektedir. Doğum gibi bir mucizenin gerçeklemesinde aracılık ediyorsunuz. Bu görevi daha da önemli bir hale getirmemiz gerekiyor. “ diyerek sözlerine başladı. Primer sezaryen oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Memişoğlu, “Ebelik mesleğini, sayısal anlamda ve yetki anlamında çok daha etkin bir hale getirmeliyiz. Türkiye’de kamu hastanelerinde 33 bin ve özel hastanelerimizde 3 bin ebemiz var. Ebelerimizin yüzde 90’ı kamu hastanelerimizde, yüzde 10’u ise özel hastanelerimizde oran olarak dağılmış. İstanbul’da doğumların yüzde 64’ü özel sektörde, yüzde 36’sı kamuda yapılıyor. İstanbul’da kamuda 2547 ebe var iken özel sektörde 852 tane ebemiz var. Bunu hem sayısal olarak hem de etkinlik anlamında arttırmamız gerekiyor. İnşallah, önümüzdeki senelerde çok daha etkin, ebelik mesleği ile alakalı aktiviteleri attırırız. “ dedi.

Zaman zaman yapıcı tartışmalara sahne olan sempozyum, küçük bir gruba uygulanan hipnoz seansı ile sahnede uykuya dalmasıyla sona erdi.

Sempozyuma 4 üniversite, 2 sivil toplum kuruluşu, 1 öğrenci kulübü katılımları ile destek verdi. Toplam 545 dinleyicinin katıldığı toplantı, bölüm öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu iki tiyatro gösterisi, Yrd. Doç. Dr. Asiye Kocatürk “İlk Meslek Yıllarım” video gösterisi “Fotoğraflarla Doğum ve Bebek” fotoğraf sergisi ve öğrencilerin araştırmalarından oluşan poster sergisi ile renklendi.

Sempozyumda doğal doğumun ve anne sütünün teşvik edilmesi, ebelerin gebe takibi ve doğal doğumlarda bağımsız aktif rol alması, uluslararası değişimlerin ve gelişmelerin hem eğitime hem de uygulamaya yansıtılması, ebe yönetiminde gerçekleştirilen doğuma hazırlık eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve doğal doğum sırasında ağrı ile baş etmede uygulanan hipnozun kullanılabileceği konusunda fikir birliğine varılmıştır.

Tüm konuşmacılarımıza ve konuklarımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Ebelik Bölüm Başkanı

Doç. Dr. Gülümser DOLGUN