ODYOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİMİZ FATİH BELEDİYESİNİN DESTEKLEDİĞİ PROJEDE 1. OLDU

05-07 Mayıs 2016 Tarihlerinde Ulusal Odyoloji Kongresi, Odyoloji Bölüm Başkanı Prof Dr. Ahmet ATAŞ başkanlığında, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Cem’i Demiroğlu Oditoryumu, İstanbul’da gerçekleştirildi.

Kongremizin, Odyoloji alanında, ülkemizde gelişmekte olan eğitim kurumlarındaki; akademisyen ve öğrencilerin bilgi-becerilerini artırmak, deneyimlerini paylaşmak, araştırmacı ruhu geliştirmek amacıyla, bu yıl ilki yapılmıştır.

Açılış törenine katılan, İ.Ü. SABİF Odyoloji Bölüm Başkanı ve İstanbul Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgün Enver, İ.Ü. SABİF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran ve İ.Ü. Rektör Yrd. Prof. Dr. Recep Güloğlu, Odyolojinin ülkemizdeki gelişimi ve araştırmalarda multi disipliner çalışmanın önemini vurgulamışlardır.

5 Mayıs 2016 gününde başlayan toplantıya, ülkemizde odyoloji eğitimi veren birçok üniversiteden akademisyenler ve 500’ü aşkın mezun ve öğrenci katılmıştır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı  İşitme Tarama Programları sorumlusu Dr. Aslıhan K. UĞUR da, Sağlık Bakanlığını temsilen sunumunu gerçekleştirerek, kamu adına temsili sağlamıştır.

Toplantının ilk gününde, disiplinler arası çalışmanın önemi vurgulanarak, Hacettepe Üniversitesi Konuşma-Dil Terapisi Bölümünden, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroradyoloji Bölümünden, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünden ve ülkemizdeki diğer tüm odyoloji bölümlerinden öğretim üyeleri katılarak konuşmalarını yapmıştır.

Mezun ve mezun olacak öğrencilerin kariyer planlamaları için konuşan, Ömer Usta (İTÜ), Zuhal Mansfield (TMG Madencilik), Hürol Erişçi (Erişçi Elektronik), Kaan Zengin (Meders), Emre Fidan (Cochlear) ve Mahfuz Ağaç (Siser), deneyimlerini ve önerilerini aktarmışlardır.

Proje ve Araştırma Yarışması da düzenlenen kongrede 30’a yakın çalışma kıyasıya yarıştı. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden yarışmaya katılan araştırmacılar, hazırladıkları proje ve araştırmalarıyla jüri önünde ter döktüler. Jüri üyeleri Prof. Dr. Ayşe Gül GÜVEN, Prof. Dr. Bülent ŞERBETÇİOĞLU, Prof. Dr. Aydan GENÇ, Doç. Dr. Didem TÜRKYILMAZ ve Doç. Dr. Serhat İKİZOĞLU tarafından değerlendirilen sonuçlar neticesinde, yarışmanın kazananı belli oldu. Fatih Belediyesinin destekleri ile gerçekleştirilen, Nizamettin Burak AVCI, Esra EREN, Erdem KAPLAN, CEYDA KANIK, Didem Şahin CEYLAN  ve Bilge Bolat’ın yaptığı “Konjenital (doğuştan) İşitme Kaybı Olan Koklear İmplantlı (Biyonik Kulak) Çocuklarda Bisiklet Kullanmayı Öğrenmenin Vestibüler (denge) Sisteme Etkileri Ve Rehabilitasyon Açısından Değerlendirilmesi” adlı çalışma, yarışmanın 1.’si seçilerek 10 bin TL’lik ödüle layık görüldü.

Bu projede çok ileri derecede işitme kaybı olan ve koklear implant (biyonik kulak cihazı) kullanan 5-12 yaş aralığındaki, denge problemi yaşayan çocuklara bisiklet kullanmayı öğreterek denge sorunlarının giderilmesi amaçlandı. Fatih Belediyesinin desteği ile alınan bisikletlerle çocuklara 6 hafta boyunca bisiklet kullanma eğitimi verildi. Çalışmanın sonunda koklear implant (biyonik kulak cihazı) kullanan çocukların denge sistemlerinde gelişme olduğu görüldü.

İstanbul Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Derneği Başkanı, Prof. Dr. Ahmet ATAŞ, toplantının ana teması olan araştırma – proje geliştirmenin ve disiplinler arası çalışmanın olumlu bir şekilde başlayarak bir örnek oluşturduğunu belirterek, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin ve yerel yönetimlerin işitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak ve destekleyecek başka projelerle artacağını vurguladı.

Yeni Microsoft PowerPoint Sunusu (2)

Haberin videosu