Hayatını Çocuk Moduna Almak İsteyenler Müjde!

Başlangıçta Sosyal Gelişim Kulübü Çocuk Hakları Komitesi’nin düzenlediği ‘’Küçük İşler Büyük Gülüşler Kermesi’’ nde üç gün süren yoğun bir çalışmayla çocuk haklarının savunulmasına merhaba diyen proje; İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sosyal Hizmet Bölümü, Şişli Kaymakamlığı ve Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile gelişerek bir Okul Sosyal Hizmeti Protokolüne dönüştü. Protokol Sağlık bilimleri Fakültesi Dekanı adına Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fikret Büyükkaya, Sosyal Hizmet Bölümü adına Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik, Şişli Kaymakamlığı adına Kaymakam Salih Işık, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Murat Mücahit Yentür tarafından büyük bir heyecanla imzalandı. Sonunda ortaya çocuk haklarının benimsenmesini, savunulmasını ve yaşama geçirilmesini amaçlayan kocaman bir aktivist topluluğu çıktı. Çocuk Modu, Proje kapsamında okul kütüphanesini Çocuk Modu Atölyesi’ne dönüştürerek ‘her çocuğun yeteneklerine ve gönlüne göre etkinlik yapma hakkı vardır!’ sloganıyla çocukların ilgi alanlarının belirledi ve bunlara uygun atölyeler hazırladı. Her hafta farklı atölyelerin olduğu Çocuk Modu Atölyesi’nde hoplayıp zıplamak isteyenler Zumba’da kendi kareografilerini hazırlarken, ellerine güvenen ve üretmeyi seven çocuklar Hünerli Eller Atölyesi’ni tercih ettiler. Hareket özgürlüğünü doyasıya kullanmak isteyenler için bir diğer atölye Spor Atölyesi oldu. Öğle arasını bahçede poz vererek geçirenler Gülümse Çekiyorum ile yeni fotoğraf çekinme tarzlarını ararken kendi haklarını, hayallerini resimlendirmeyi tercih eden çocuklar ise soluğu Biz Hep Rengârenk Atölyesi’nde aldı. İşe biraz Edebiyat katmak isteyen çocuklar ise hayal gücünü hikâyeler, şarkı sözleri ve şiirler ile Hayatımı Yazsam ‘Roman’ Olur Atölyesi’nde şekillendirirken, enerjisini çeşitli rollerle taçlandırmak isteyen çocuklar için de Yaratıcı Drama Atölyesi açıldı. Atölyelerin çeşitliliğini de etkinliklerin duyurusunu, röportajını ve çocukların istek parçalarını her hafta Perşembe günü yayımlanan Çocukmodu Radyo tamamladı!.Yapılan atölyeler çocuklarla gönüllülerin daha sağlıklı iletişim kurmasını sağladı ve böylece ilişkiler günden güne pozitif anlamda gelişti:  Bir grup öğrenci Fakültemizi ziyaret ederek üniversite ortamına olan meraklarını giderdi. Bazı öğrenciler ile resim yeteneğini geliştirmek amacıyla kaynak optimizasyonu sağlandı ve bireysel olarak çalışıldı. Çocuklar için özel olan günler kaydedildi, kutlandı. Bir grup öğrenciyle sene sonu söylemek üzere şarkı yazma ve besteleme üzerine çalışıldı. Diğer bir grup öğrenciyle ‘Ergen Toplantıları’ isimli toplantılar yapılarak ergenlik dönemiyle ilgili kalıcı bilgiler edinildi.  Hayatın Çocuk Modu olan proje Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün katılımı ve etkinliklerin sergilenmesiyle düzenlenen ‘Çocuklar Gibi Şendik’ adlı, çocukların kendi yazıp bestelediği şarkılarla ve Başımıza İcat Çıkar, Deli Deli Kulakları Küpeli, Sevgimizi Örüyoruz, Roma’yı da Yakarım Kınayı da, Yine mi Güzeliz Yine mi Çiçek, Çocuk Modu Hatırası, Ori mi Gami, Söyleyeceklerim Var, Çanta Boyama, Geri Dönüşüm, Sen Dile Ağaç Tutsun, Bulmaca Bulunmaca, Ben Bir Gün Mutlaka isimlerindeki atölyeleriyle bir sene sonu şenliği düzenledi. Şenliğin içeriğini çocukların sene boyunca yapmış oldukları etkinliklerin çıktıları ve şenlik sırasında üretimde bulunmalarını sağlayacak çeşitli köşeler oluşturuyordu. İcat yapmak veya icadını anlatmak, küpe tasarımı yapmak, bileklik örmek, hint kınası yapmak veya yaptırmak, çiçek ekmek, hatıra fotoğrafı çektirmek, origami etkinliği yapmak, bir fenomene mesaj göndermek, çanta tasarlamak, pet şişe, düğme veya kullanılmayan herhangi bir eşyayı geri dönüştürmek, dilek dilemek, bulmaca çözmek ve hayal kurmak isteyen, istediğini atölyelerde bulamayıp ‘ben bunu da istiyorum’ diyen çocuklar için şenliğin kapıları Abdurrahman Köksaloğlu Ortaokulu’nda tüm gün açıktı.  Şenliğin sonunda Çocuk Modu, bir buçuk yıl sürecek olan maratonunda yaz tatilinin arasına girdi. Ve şimdi yepyeni bir Eğitim-Öğretim yılında hayatın çocuk modu tüm güzellikleriyle devam ediyor. Bu işin bir parçası olmak isterseniz, Başvuru Formunu doldurup En Geç 3 Ekim 2016 Akşamına Kadar tugbacanbulut@yahoo.com adresine mail atarak bu heyecana ortak olabilirsiniz. *Başvuru Formları” İncelendikten sonra mülakatlar yapılacaktır.

Haber Takvimi
Eylül 2017